פורטל החינוך עיריית רמת גן
תוכן העמוד תוכן העמודדלג על תוכן העמוד

הערכות פסיכולוגיות (אבחונים)

תהליך של הערכה פסיכולוגית מתבצע כאשר ההורה ו/או המערכת החינוכית מעלים שאלה לגבי הילד/ה שהמידע הקיים לא מספק תשובה עבורה. תהליך הערכה לרוב מתבצע לאחר מפגשי חשיבה וניסיונות התערבות בתוך המסגרת החינוכית ומחוצה לה, אשר לא סייעו במידה מספקת. 

הערכה פסיכולוגית נועדה לתת תמונה ברורה יותר לגבי היכולות של הילד יחד עם תמונה של כוחות וקשיי הילד מבחינה לימודית, רגשית וחברתית. ההערכה מתבססת על מידע שמתקבל מההורים, מהצוות החינוכי וממפגשים אישיים עם הילד.  

מטרת ההערכה:  

  1. לתאר את תפקוד הילד יחסית למצופה מבני גילו. 
  2. לנסות ולהסביר ממה נובע הקושי שהוביל לביצוע ההערכה.  
  3. להמליץ על עזרה נדרשת: רפואית, רגשית, הוראה מותאמת ובניית תכנית התערבות במסגרת החינוכית. 

תהליך ההערכה הוא תהליך התערבותי טיפולי אשר נועד להוביל לשינוי. ההשלכות של הערכה כזאת הן רחבות: גם לגבי הילד עצמו להבין את כוחותיו וקשייו, גם לגבי המשפחה, כיצד לעזור, מה לדרוש ומה לוותר וגם כלפי המסגרת החינוכית - איך ללמד, איך להתמודד עם שונות ולמה לצפות.  

לאור השאלה שעולה מהצוות החינוכי, הפסיכולוג יפעיל שיקול דעת ויחליט איזה תהליך הערכה נכון לעשות. במסגרת המתווה של השירות הפסיכולוגי, ילד שהצוות החינוכי מעלה שאלה לגבי הצרכים הלימודיים שלו ועולה רצון לבדוק אם המסגרת החינוכית בה הוא לומד עונה לצרכים שלו, זכאי לבצע את ההערכה הפסיכולוגית ללא תשלום.  

בנוסף, לגבי ילדי גן חובה אשר נולדו בחודשים אוקטובר-דצמבר, אשר הגננת בהתייעצות עם הפסיכולוג מעלה שאלה לגבי השתלבותם בכיתה א', תישקל האפשרות לבצע הערכת בשלות. הערכה זו כוללת בניית תכנית התערבות בבית ובגן (מתוך עקרונות של השיטה RTI-Response To Intervention) ומעקב לגבי התקדמות הילד במהלך שנת הלימודים.  

דרך השירות הפסיכולוגי המשלים (מרכז שחפים), ניתן לבצע הערכות פסיכולוגיות בתשלום, שאינן חלק מההערכות הפסיכולוגיות שניתנות במסגרת המתווה של השירות הפסיכולוגי: 

אבחון הדלגה לילדי גן טרום חובה לכיתה א'

אבחון פסיכו-דידקטי לילדים בכיתה ז' ומעלה

אתר נגיש
עבור לתוכן העמוד